Idag kom Alliansregeringens presentation av en rejäl satsning på forskning. Det är fantastiskt bra att regeringen är så forskningsvänlig och man får hoppas att mycket läggs på klimatforskning och alternativa energikällor till kärnkraft som: sol, vind och vatten! Jag läser vidare i informationen och finner följande:
Tre kriterier har varit vägledande i regeringens prioriteringar:
1. Forskning som kan medverka till att finna lösningar på globala problem
2. Områden där Sverige redan håller världsklass
3. Områden där det finns företag i Sverige som bedriver egen forskning och utveckling och där statens insatser stärker näringslivets och Sveriges utveckling och konkurrenskraft
Jag vet att forskning inom psykisk hälsa och suicidprevention länge kämpat med en mycket knapp budget. Men när jag ser dessa ovanstående kriterier blir jag försiktigt optimistisk, särskilt eftersom regeringen i Folkhälsopropositionen antagit en Nollvision för självmord. Sedan länge satsas stora summor på Vägtrafikforskning och Nollvisionen för trafikdöden (ca 500 döda per år) är en levande vision på alla nivåer. Även hos biltillverkare ligger säkerheten bland topprioriteringarna.
1. Forskning som kan medverka till att finna lösningar på globala problem
Suicid är ett folkhälsoproblem som skördar ca 1500 liv varje år i Sverige. Suicid är också ett globalt problem som jobbas med på många olika håll. NASP(Nationellt Prevention av suicid och Psykisk Ohälsa vid Karolinska Institutet) ) har flera internationella uppdrag, utbyten och samarbeten, Västsvenska Nätverket för Suicidprevention samarbetar med Danska och Norska kollegor. Utbyte i forskningssammanhang blir extra viktigt eftersom Sverige trots allt är ett litet land som själva inte hittills satsat mycket på detta område.
2.Områden där sverige redan håller världsklass
Våra kunniga forskare bla Danuta Wasserman och Jan Beskow, det finns många fler som skulle kunna få större utrymme om resurser fanns, har högt anseende inom Suicidforskningen, även utanför Sveriges gränser. Danuta Wasserman fick i juni i år Nordiska Folkhälsopriset från Nordiska ministerrådet och Nordiska Högskolan för folkhälsovetenskap . Motiveringen till priset som gavs D.W. lyder " för hennes arbete att förebygga psykisk ohälsa, i synnerhet dess tragiska följder i form av självmord. Hon har arbetat i samverkan med samhället lokalt med skolor, arbetsplatser och hälso-och sjukvård och också byggt upp ett internationellt nätverk kring forskning att förebygga självmord."
Fler preventionsmetoder behöver prövas, för att kunna bli evidensbaserade, vilket kräver resurser, och nya behöver forskas fram och spridas i stärkandet av vår psykiska hälsa, Psykisk Livräddning bör bli en stor folkbildningssatsning.
Alliansregeringen satsar något mer på suicidprevention än den förra regeringen men summorna är försvinnande små om man gör bara en snabb jämförelse med vad som satsas på Nollvisionen för trafikdöden. Förhållandet är ungefär att man satsar ca 3 MKr på Suicidforskning (samt 1 Mkr till SPES och NSPH) och 70 Mkr på trafikforskning, men det är svårt att uppskatta hur mycket vardera område får totalt eftersom det är så många olika aktörer, kommunala, privata och landstingsstyrda. Men jämförelsen känns ändå barock! Hur mycket är ett räddat människoliv värt?
3. Områden där det finns företag i Sverige som bedriver egen forskning och utveckling och där statens insatser stärker näringslivets och Sveriges utveckling och konkurrenskraft.
Kostnaderna för vår ökande psykiska ohälsa är enorma, både rent mänskligt men också ekonomiskt. Vi måste må bra både till kropp och själ för att klara de omställningar konkurrensen från omvärlden kräver. Det finns företag/ideella föreningar och enheter som skulle kunna stötta näringslivets egna satsningar på ökad psykisk hälsa, skolsköterskor och kuratorer som behöver utrymmet, tiden och resurserna att satsa på detta område, det finns forskarkompetens som idag måste "stjäla tid" från sitt avlönade arbete för att kunna forska inom preventionen. Det finns forskning och utveckling inom Suicidprevention i Sverige som bättre skulle kunna tas tillvara och också i förlängningen kunna exporteras i större utsträckning än idag till andra länder, som liksom vi, inser att nivåerna och kostnaderna för psykisk ohälsa och suicid är alldelses för höga. Sverige har inte råd att borse från det nationalekonomiska bortfall suicid och ohälsa medför. Medmänskligt sett har vi inte heller råd att förlora liv på liv utan att reagera! Det finns hopp! Det finns hjälp och det finns en ljusning, Alliansen satsar på Forskning och prevention!
söndag 31 augusti 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar