tisdag 5 juni 2007

Existentiella funderingar - Liberala Kvinnor

Existentiella funderingar - Liberala Kvinnor

På bara två veckor har jag haft många förtroliga samtal med kvinnor/tjejer i riksdagsgruppen, per telefon med tjejer ute i landet och via mail likaså. Jag har pratat med både dem som är med i Liberala Kvinnor (märk att det är gratis att registrera sig i Liberala Kvinnor Riks, medan distrikten för sin verksamhet tar ut medlemsavgifter i varierande mån, om du registrerar dig riks får du t ex del av vårt nyhetsbrev: Omtanken), med dem som är för Liberala Kvinnor, men själva inte vill vara med eller inte tänkt på det, med kvinnor som funderar över förbundets existens och med kvinnor som verkligen vill ha och söker stöd hos Liberala Kvinnor och dess nya Förbundssekreterarroll, d v s mig.

Jag kan se två parallella spår i förbundets verksamhet och därutöver såsom ett träd av samarbetsorganisationer, där varje gren har sitt eget unika värde.
De två parallella spåren är:

1. ”The sky is the limit” alt ”Sikta mot stjärnorna”
Att fungera som stödorganisation för just kvinnors organisering politiskt på olika nivåer. En organisation som vinnlägger sig att inspirera, ge hopp och stöd i situationer där många goda kvinnokrafter annars skulle gå förlorade. Stödet är både fysiskt, psykiskt och praktiskt, dvs både för hjärta och hjärna. Förbundet är dock ingen sammanslutning för en svag grupp, tvärtom. Men ett av syftena är att låta den erfarenhet mer framgångsrika kvinnor har fått bli till positiva vattenringar som kommer av att dessa kvinnor lyckats slänga iväg en del av de stenar som tynger oss av arv, miljö och kultur. Ibland kan det också handla om att lyfta och bära rätt…

2. Det andra spåret är ”Lyfta kvinnoperspektivet i politiken och samhällsdebatten, på arbetsplatsen och vid köksbordet”
Många politiska frågor har fått sin form av ett perspektiv som utgår från en manlig norm.
Detta slår snett både rent fysiskt, psykiskt och praktiskt. Exemplen är många: Kvinnor förväntas oftare än männen vara hemma för vård av sjukt barn, ensamstående mammor verksamma i vården kan oftare än män i samma situation få ett flexiblare schema för att kunna ta hand om barnen, hämta på dagis med mera, en kvinnas symptom på hjärtproblem misstolkas av läkaren därför att det forskats för lite på kvinnors symptom, kvinnor får lägre lön för att de förväntas avstå längre perioder av sin karriär för att vara hemma med barn, exemplen är så många och det är ett stort problem för både kvinnor och män som drabbas av detta sneda system.
Att folkpartiet får ett starkt kvinnoförbund som kan arbeta med att lyfta kvinnoperspektivet är av stor vikt. Detta får inte förväxlas med tron att vi kvinnor alla vill samma sak och på samma sätt, det är viktigt att se att även om det finns gemensamma nämnare så är vi individer, unika och olika. Problemen är gemensamma medan lösningarna är olika, livspusslen har olika antal bitar och olika motiv. Liberala Kvinnor bör vara med och forma ett samhälle som ger utrymme åt både kvinnor och män att ge och få respekt och omtanke samt ta sitt ansvar både för familj och samhälle. Att kvinnoperspektivet får sin plats är en kamp som likt värnandet av demokratin aldrig kan tas för självklar.

Rot och grenar
Samarbetsorganisationerna är egentligen oräkneliga. Att Liberala Kvinnor vågar titta upp och se samarbetspartners på fler håll än traditionellt är inte att beteckna som otrohet. Först har vi då roten, ni vet, sådana där knotiga rötter som alltid finner sin väg fram och den massiva stammen – den liberala idé-traditionen och värdegrunden uppburen av folkpartiet. De flesta av oss Liberala Kvinnor är också folkpartister, men nu, i framtiden har fåglar kommit infarande med nya grenar, från andra träd, för att bygga bo i den liberala kvinnoorganisationen. Dessa bon blir snart ett med det stora trädet och sympatisörer/medlemmar ger oss både nya infallsvinklar och spännande kunskaper samt erfarenheter från andra träd.
Med högt till tak och en stor generös och inkluderande form, tror jag att forum kan skapas för diskussioner kring olika idéer för att knäcka framtidens politiska/samhälleliga nötter.
Självklart ska Liberala Kvinnor kunna samverka med nätverk i och kring folkpartiet och dess företrädare såsom Liberala seniorer, Gröna liberaler, Felira m fl. Självklart ska samarbetet även fungera väl med Liberala Ungdoms Förbundet och Liberala Invandrar Förbundet.

Vi kan välja att vara bärare av en tystnadskultur eller så kan vi välja att våga ta i de svåra frågorna, ventilera och diskutera, hela tiden med respekt- respekten är superviktig annars vågar snart ingen säga vad den tycker. Jag tycker personligen att Liberala Kvinnor kan utveckla sin gren ordentligt genom att både jobba med de parallella spåren ovan och titta på nya samarbetsformer med redan existerande förbund och nätverk, inom partiet, i alliansen, nationellt och internationellt. ”Sky is the limit!”

Så mycket att göra och så kul att få göra det med liberala kvinnor!

Förbundssekreterare för Liberala Kvinnor

Mia

Inga kommentarer: